pátek 21. května 2010

Život v troskách

Stýská se mi. Po hlasu v telefonu, po dopise s cizokrajnou známkou. Chybí mi. A můžu si za to tak trochu sama.

Seznámila jsem se s ní ještě na střední škole.

 

Magda měla plno plánů, které nakonec ustoupily tomu jedinému: poznávat svět. Pár let po revoluci odjela do Států, aby tam načerno pracovala v jedné malé jídelně v zastrčené uličce velikého města.

 

Zaměstnanců bylo jen pár, šéf "pes", a tak drželi při sobě. Magda z Plzně, Nataša odněkud od Petrohradu, Bašír z alžírského Oranu i Samuel z Ghany. Nataša si brzo našla cestičku mezi "lepší společnost" a usoudila, že náhodné známosti z večírků jí prospějí víc, než večerní směny v bufetu. Místo Nataši přišel Daniel z jižních Čech, se kterým Magda chvíli žila. Že má Dan doma v Čechách ženu a dvě děti, na které neplatí alimenty, zjistila Magda až ve chvíli, kdy zmizel s jejími úsporami a zlatým prstýnkem po prababičce.

 

Magda se vyplakala v náručí Samuela. Samuel byl se svou americkou manželkou řádně rozvedený a děti, pokud Magda věděla, neměl. Do společného bydlení se nehrnul, a Magda měla čas oceňovat Samuelovu spolehlivost, pracovitost, laskavost a vůbec všechny ty povahového vlastnosti, které činí muže vhodnými pro párový život. Měřila je, zkoumala a převažovala, a nakonec se - aniž by Samuel vůbec tušil - rozhodla - Sam z Ghany je pro ni ten pravý.

 

Zřejmě ani ona nevykazovala žádné charakterové vady, protože Samuel se cestě do chomoutu téměř nebránil - naopak, zdálo se, že se na zakládání v pořadí druhé rodiny už cítí.  

 

Že je Samuel pilný, Magda věděla. Že pracuje přesčas a nikdy neodmítne ani příležitostné zaměstnání, toho si také všimla. Po svatbě měla zjistit, že Samuel zkrátka podřizuje celý svůj život jedinému snu: vrátit se jako bohatý člověk do Ghany. Většina peněz, které vydělal, putovala právě tam. Magdě to ze začátku nevadilo. Vlastně to chápala i pak, když svá šestitýdenní dvojčata svěřovala do péče chůvičce ze sousedství, aby se mohla vrátit do práce - v té době už "legální" a tak i lépe placené.

 

Samuel, původem z jakési vesnice v severní Ghaně, si postavil dům v Akkře. Do domu se nastěhovala jeho ovdovělá sestra s dětmi, a Samuel pochopil, že mu nezbývá, než pro sebe a Magdu postavit dům další. Do Ghany posílal peníze, a občas, ne moc často, se zajel podívat, jak práce pokračují. Sám - museli přece šetřit každý dolar. I Magda to chápala. V Akkře, kterou znala jen z fotografií a videa, budou přece mít vlastní dům a podnik, když se teď na pár let uskromní.

 

Z jednoho z těch výletů se Samuel vrátil podivně zamlklý. Dlouho spal, nechutnalo mu jíst a polykal čím dál tím víc prášků proti bolesti. Chlapečky odstrkoval a s Magdou se o tom nechtěl bavit - nic mu není, nanejvýš se v Ghaně nakazil malárií, ano, k tomu známému dokoktorovi si zajde, ale až mu opravdu něco bude, teď ne...

 

"Nech to, to sluníčko je hrozné,"  okřikl Magdu, když chtěla roztáhnout těžké závěsy. Té noci už Samuel mluvil z cesty, horečku mu plačící Magda nedokázala srazit ani studenými zábaly a vyděsila se zjištěním, že manžel nejen nemůže pohnout rukama, ale také přestává vidět.

 

Ghanský doktor, narychlo vytažený z postele ve vedlejší ulici, sám dovezl Samuela (který už nepoznával ani jeho, ani Magdu) do nemocnice. První záchvat dostal Samuel až tam, a Magda se dozvěděla, že manžel prodělává prudký zánět mozku.

 

Další testy ukázaly, že se nakazil vepřovou tasemnicí; naději na přežití má, říkali Magdě lékaři, zhruba poloviční.

 

Statisticky vzato, "spadl" Samuel do tě šťastnější poloviny. I když na léčení padly všechny pěníze, které si chystal na otevření restaurace a špeditérské firmy. I když přesčasy teď dělala Magda. I když trvalo půl roku, než zase dokázal ovládat ruce. 

 

A dokonce - to si myslí Magda, ne Samuel - i když mu poškozený mozek občas vypovídá službu, a Sam upadá do bezvědomí, mívá křeče a pěnu u pusy.  

 

Samuel ví, že má štěstí, že má za manželku Magdu. Kdyby si vzal tu krásnou Julii, se kterou chodil na střední škole, byla by ho teď opustila. Epileptické záchvaty, proboha, to je přece strašně nakažlivé a nebezpečné, vědí u nich na vesnici všichni. Samuelovy sestry by se nevdaly, Samuelovi bratři by nenašli nevěstu, kdyby někdo věděl, co se se Samem občas děje. Nikdo by ho nezaměstnal a málokdo by pro něj byl ochotný pracovat - pracovat pro někoho, kdo je posedlý? To nikdy!

  

A tak se Samuel s Magdou a chlapečky odstěhovali z města na venkov, kde není široko daleko nikdo, kdo by mohl Samuela poznat a prozradit jeho rodině (nebo, ještě hůř, sousedům), co se se Samuelem stalo. Sam už nevydrží pracovat víc, než pět šest hodin denně, a jeho sen o vile v Akkře se rozplynul - do Ghany se už nikdy nevrátí ani na prázdniny. Ví to. I Magda to ví. Ale ta tajně sní aspoň o tom, že Samuel nikdy nespáchá tu sebevraždu, o které občas mluví...  

 

 

(Také doufám, že k tomu nepřikročil. Slyšela jsem o nich naposledy v roce 2002.)

41 komentářů:

  1. při čtení tohoto smutného příběhu mi přišly na mysl dvě věty ze dvou skvělých románů:
    \"Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém.\" (Tolstoj: Anna Karenina)
    \"Existuje mnoho věcí, pro které stojí za to žít, ale jen málo věcí, pro které stojí za to umírat, a žádná, pro niž je nutno zabíjet.\" (Tedy včetně zabití sebe sama.)
    (Tom Robbins: I na kovbojky občas padne smutek)

    btw, proč si za to, že už o své kamarádce a její rodině léta nemáš žádné zprávy, můžeš sama? Pokud to tedy není příliš vlezlá otázka... Kdyžtak ji přejdi mlčením :)

    OdpovědětVymazat


  2. Velmi moudre.

    OdpovědětVymazat
  3. Omlouvam se za svou \"surovou pragmaticnost\",ale kdyz mam dve male deti,ktere jsou na me zavisle,tak uzavru nekolik pojistek.
    Predne dobrou zdravotni.(-v USA v roce 2003(nevim,jak predtim,ani potom)se v nekterych statech uzaviralo pojisteni i v ramci rodiny.)
    Nevim,jestli je v USA pojisteni stalych plateb-v ČR ano.
    Pak uzavru rizikovku,kdyby to se mnou svihlo,aby deti byly zajistene.
    Je moc krasny,mit vysneny dum v Ghane,ale obcas je prima stat obema nohama na zemi.
    Buh se nejvic smeje nasim planum do budoucna,jak nam rekl pojistovak.

    K tomu,ze se Samuel musi skryvat pred rodinou,potom co sve sestre vlastne daroval dum,to je dalsi neuveritelna vec...
    A zit s chlapem,co mluvi o sebevrazde,to by bylo neco na mou prudsi povahu.Laska-nelaska.Sakra jednou si chlap,prestan fnukat.Mas dve zdravy deti,tak je tvou povinnosti se o ne postarat a ne mi vypravet,jak si to hodis.

    OdpovědětVymazat
  4. Pavliii, krásné citáty, děkuji za ně!

    Možná jsem měla napsat, že si za to můžu TAKY sama. Volávala spíš one mně než já jí, ale číslo jsem měla... No a když jsem se pak asi po roční odmlce chtěla ozvat já jí, její telefon už nefungoval (jelikož se mezitím dvakrát stěhovali), pochybuji, že bych ji těď našla nějak jinak než cestou nadpřirozenou.

    Cheo, nevím, jak to měli se zdravotní pojistkou, v době, kdy to bylo aktuální by se mi snad zdálo i nevhodné se na to vyptávat; nějakou mít museli, protože \"Samuel\" prodělal pár operací a rehabilitace, ale vzhledem k tomu, že prodali kdeco, jim pojistka určitě nepokryla náklady.

    Pojištění platební neschopnosti v Česku znám :) (v Americe nevím, jestli existuje), má jen tu malinkou nevýhodu, že plnění můžeš uplatňovat až 6 týdnů poté, co jsi \"neschopná\", a platí ti jen půl roku... takže na situaci, kdy už nejspíš nebudeš normálně pracovat nikdy, všechny průsery jen poodloží... To ostatní se dá částečně vykrýt rizikovým pojištěním (jak píšeš, \"kdyby to s tebou švíhlo\"), ale ne úplně - mám pojistku, ze které by rodině přišly peníze zřejmě asi jen v případě, kdybych nenadále dostala infarkt na ulici plné lidí, jinak můžou vždycky vzniknout pochybnosti, \"kdo za to může\" a pojišťovna se většinou, zvlášť když jde o větší částky, snaží z placení vyvléknout (znám z nejbližšího okolí).

    (To jen na okraj, se Samuelem to společného nemá asi nic, jak to měli s pojistkami, to jsem opravdu nezkoumala :).)

    K tomu, že se Samuel musí schovávat před svou vlastní rodinou... on se musel schovávat před každým, aby náhodou někdo ze známých nezjistil, jak na tom je. Pro rodinu by to totiž znamenalo naprosté vyloučení ze společnosti... Nějaký barák, to by je neodškodnilo vzhledem k tomu, že by na tom byli asi jako u nás ve středověku rodina kata. Schovával se proto, že je měl rád a nic takového jim nepřál.

    No a když jsem s ní mluvila naposledy, chtěl se Samuel věšet právě proto, že se o ty děti postarat nemohl (de facto se o ně i o něj starala manželka, protože on fyzicky nezvládal) a navíc ještě s tou vidinou, že se nikdy nevrátí domů, neuvidí rodiče, nebude nikomu nic platný... Já bych se člověku, co se v takové situaci chce věšet, zase tolik nedivila.

    OdpovědětVymazat
  5. I kdyz mam u muze \"starani se o deti\" spojene predevsim s financni strankou,pak pokud to nejde,muz se muze o deti starat i jinak :).
    Ja se nedivim zadnemu z lidi,ze obcas premyslel,premysli o sebevrazde,ale pokud mam deti,beru sebevrazdu jako nejvetsi zradu.

    OdpovědětVymazat
  6. Cheo, popravdě řečeno, já si nejsem jistá, že bych s klidnou myslí svěřila malá dvojčata (nebo i větší dvojčata) muži, který každých pár hodin usína a kdykoli může upadnout do bezvědomí, nebo si rozbít hlavu o stůl... :/

    OdpovědětVymazat
  7. Z toho vyprávění jsem nepochopila, kde se ten život odehrává, ale tak jako tak, je to síla.

    OdpovědětVymazat
  8. Epileptické záchvaty jsou \"nakažlivé\" a znamenají vyřazení ze společnosti i v jiných afrických státech?

    OdpovědětVymazat
  9. Nemohu si pomoci, ale při přečtení tohoto článku nemyslím na Tvoji kamarádku v USA, ale na někoho jiného.. a jen doufám že v tomto případě dopadne vše dobře.
    A ano Bůh se směje našim plánům.. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Modono, byli v USA - nevím, jestli jsou stále.

    Sandro, ano, i v jiných. V Senegalu např. polovina dotazovaných rodičů uvedla, že by dětem dovolili hrát si s epileptickým dítětem, ale nějak k 80% by nikdy nepřipustilo, aby si jejic potomek epileptika vzal (soudím, že v reálu to procento může být ještě vyšší). Ženy jsou prý méně tolerantní, než muži; a o tom, že je to nakažlivé a zároveň výsledek posedlosti zlými duchy nebo čarodějnictví, to je také hodně rozšířená myšlenka. Téměř všude mají epileptici mnohem horší přístup ke vzdělání, přicházejí o práci, opouštějí je manželé a manželky, zavrhují rodiny. Taky jsem kdesi kdysi četla, že o sebevraždu se pokusilo nebo o tom vážně uvažovala snad polovina dotazovaných... Jak jsem psala výš - za těch podmínek se jim ani nedivím.

    Michaelo, ano, vím - také proto jsem si na ni vzpomněla.

    Ještě pro Cheu: uvažovala jsem znovu o těch pojistkách a o tom všem okolo... Víš, já si vlastně nemyslím, že to byla chyba - spíš smůla. Dobré pojistky jsou drahé (předpokládám, že i v Americe), a jestli má rodina navíc měsíčně jen řekněme (to plácám, nevím, jak to bylo) dvě stě dolarů a může si vybrat, jestli je investuje do budoucnosti, nebo do pojistky... Chápu, že je možná investovali do budoucnosti. V opačném případě by byli pojištěni, pojištěni, pojištěni... a pořád na nule, do nekonečna. Kdežto takhle, i kdyby Samuela třeba porazilo auto a on zůstal na vozíčku, mohl se vrátit do Ghany, měl by svůj dům a mohl by podnikat... Se stigmatizující nemocí je to holt jinak. (Nicméně je to poučná historka i pro ty, kdo říkají, že \"nejdřív musíš něco mít a pak teprv pořizovat rodinu\" - protože ať máš co máš, stejně o to můžeš kdykoliv přijít.)

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem měla podobné myšlenky. .

    OdpovědětVymazat
  12. Pokud si rodinu pořídíš s normálním chlapem,nezatíženým jakýmsi nesmyslem z rodné země rozvojové,pokud si pořídíš děti s někým,kdo jako malý koukal na stejného Křemílka a Vochomůrku jako ty,tak je o 90% problémů méně.
    Mimochodem včera jsem viděla film \"Bílá masajka\" no a pak,že se to něděje,brrrrr vošklivej příběh zblblé Švýcarky.

    OdpovědětVymazat
  13. Běličko, asi jsi nepochopila, co jsem chtěla říct.

    Pořiď si klidně někoho, kdo je nezatížený nesmysly (jo, i s hochem z české vísky se ti klidně může stát, že se s ním rodina přestane stýkat a ještě ho o všechno okrade jen co zjistí, že jeho syn je homosexuál... stalo se před nějakými patnácti lety v jižních Čechách, a přitom \"výchovou zaviněná homosexualita\" podle mě není o nic větší blbost, než \"nakažlivá epilepsie\") a nedíval se na Křemílka a Vochomůrku (a propos, na Krtečka a další české pohádky jsme se s Chotěm dívali, protože stejné večerníčky se vysílaly i v Senegalu :D ), stejně se nejistotě nevyhneš.

    Jde o to, že si klidně můžeš vzít zajištěného, spolehlivého muže, pak se stane úraz nebo jednou někomu naletí a rázem nemáte nic.
    A nebo se ani žádná tragédie nestane a tvůj \"nejlepší a nejmilejší\" najednou usoudí, že potřebuje ženu o dvacet let mladší... To jsou rizika neeliminovatelná. ;)


    Ale protože na rozdíl od tebe to srovnání z první ruky doopravdy mám, můžu směle tvrdit, že ve vztahu \"zatíženém nesmysly\" apod. místo kravin lidi řeší až opravdové problémy (a kraviny nerozmazávají, protože po pár krušných prvních měsících pochopí, co za řešení stojí a co ne, což je zase rozměr, který monokulturním vztahům chybí).

    A těch problémů rozhodně není \"o 90% více\", chodila jsem i s Čechy, takže si \"měřit\" troufám. ;)

    Bílá Masajka je příběh poruchy osobnosti. Zkus přečíst i Bez céry som neodišla, taky jedna taková. :)
    A další tip do knihovny: S láskou lvice (to už ne Švýcarka, ale postarší Němka v Keni).

    OdpovědětVymazat
  14. Ten Kremilek s Vochomurkou prezentovany jako stejny \"kulturni zazemi\" ktery by snad melo bejt zarukou neceho ...je trochu smesny. zjevne to nestaci k tomu, aby se kazdy druhy manzelstvi v CR nerozvadelo,at uz se koukali v detstvi na cokoli...

    OdpovědětVymazat
  15. L., právě, já jsem si říkala... Když tady občas čtu Nema ( http://nemo.bloguje.cz/ ), když jsem čítávala Nerozhodnou ( http://www.nerozhodna.bloguje.cz... ) a pár dalších blogů, namátkou http://labreta.bloguje.cz...aka.php nebo http://lorrain.bloguje.cz...ale.php ... Za tohle, byť s večerníčky (které ovšem, jak už víme, známe stejné i s Afričany ;) ), bych opravdu neměnila!!! :(((

    OdpovědětVymazat
  16. Manželko........
    O tohle ale nejde...jde o to,že různé zvyky různých kultur jsou jiné,než prakticky stejné zvyky jedné kultury.
    Netvrď mi,že nevidíš žádný rozdíl mezi Afričanem a bělochem z Evropy.Už třeba jen několikahodinová příprava jídla.......sice je fakt,že nechápu,co se několik hodin vaří tak extrovního,ale v Čechách trvá dlouho snad jen hovězí na sporáku v normálním hrnci :-) jinak většina jídel je do hodiny na talíři.Je mi jasné,že onemocnět může kde kdo,ale ne každý postaví kdesi v \"řiti\" dům a pak má strach jít do něho bydlet,jen proto,že je právě nemocný/zakletý/.

    OdpovědětVymazat
  17. SAKRA NEFUNGUJE SERVER :-(

    Manželko,tebou dané příklady blogů jsou \"o ničem\".Ono najít si fakt blbé ženy,co visí na krku hovadům bez vychování,ještě si s nima pořídí děti a pak brečí na netu....to není umění.
    Bydlím 20 let v jednom domě...je tu osm rodin,některé mají poženěné a povdávané děti...všichni žijí v klidu a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak to nevím nevím... Echt tradiční česká jídla určitě do hodiny na talíři nejsou. A pokud to má být opravdu tzv. \"pořádný\" oběd, s polévkou a zákuskem. Do hodiny? (Jasně, taky mimo víkendu vařím rychlovky, ale to není rozdíl mezi národy, ale spíš mezi zaměstnanou ženou a ženou v domácnosti. Na mateřské jsem taky vařila jinak.)

    OdpovědětVymazat
  19. Krom svíčkové mám snad vše do hodiny na stole.
    Tedy pokud dělám hovězí,tak to trvá jasně déle,bo ho dělám v troubě,pomalu a to i guláš a zmíněnou svíčkovou,ale vše,co se dělá na sporáku je do hoďky hotové.:-)
    Podotýkám,že nepoužívám žádné polotovary a vařím opravdu ve velkém.

    OdpovědětVymazat
  20. Belicko, fakt bych nechtela videt, cim odbyvas rodinu! Kazdy vyvar z kosti musi probublavat 3 az 5 hodin! Vyvar, pripravit jatrove knedlicky a domaci nudle( polotovary nepouzivas, ze?), naspikovat maso a na noc nalozit do zeleniny(delas svickovou jinak?), druhej den maso orestovat a pak pect, pak pasirovat zeleninu a zahustovat, samozrejme zadelat testo na knedliky, uvarit knedliky, zadelat testo na buchty, nejlip na mrkvane, oskrabat a nastrouhat kilo mrkve, podusit na masle, nacpat do buchet, dat buchty pect... Jasne, prace na hodinku! A priprava bramborovyho salatu z dvou kil brambor je taky rychlovka! Kdyz akorat plesknes tocenej salam na panev a zakousnes to chlebem, je jasny, ze mas hotovo! Btw, pekla jsi nekdy husu nebo krutu? Taky rychlovka, co?

    OdpovědětVymazat
  21. Běličko, ten podstatný, pro soužití důležitý rozdíl vidím v kvalitě různých lidí, ne v tom, co mají na stole. \"Blbé ženy, co visí na krku hovadům bez vychování\"... o to nešlo. Jde o to, že \"Křemílek a Vochomůrka\" nejsou zárukou vůbec ničeho.

    Sama určitě víš, že pokud žiješ v domě, kde je osm dvacet let šťastně ženatých parů, je váš dům statisticky velmi netypický (rozvodovost se v ČR drží těsně pod 50%) - mně stačí, když se porozhlédnu ve školce, kam chodí naše děti, v našem domě nebo mezi spolužáky... Nejméně polovina lidí je rozvedená, někteří to stihli už i víckrát.

    Znamená to, že polovina národa jsou \"fakt blbé ženské\" a \"hovada bez vychování\"? (Pokud ano, pak není divu, že na některé další se těch vzácných kvalitních jedinců nedostane a musejí hledat v cizině. ;) ).

    S kuchyní jsi mě přivedla poněkud do rozpaků: jaké české menu je hotovo do hodiny? Napadá mě snad jen česnečka (v té rychlejší verzi bez vaření) a jako druhý chod opečený prejt s bramborem (za předpokladu, že výrobu prejtu nezapočítáváme) a po něm konzervovaný kompot (čerstvě uvařený z jablek zabere tu hodinu sám o sobě).

    Mimochodem, já doma většinou vařím tradiční ČESKÁ jídla :D , a uvařit je právě trvá stejně dlouho (ne-li déle!), jako senegalská.

    Jenom slepičí polévku s knedlíčky vařím dvě hodiny (nemluvě o vývarech, jak už tu psala Nigeria), když je z kohouta, pak třeba ty hodiny i čtyři - rajská polévka s rýží třičtvrtě hodiny, hovězí polévka jedenapůl hodiny (nepočítám v to tu čtyřhodinovou přípravu vývaru) a to máme teprv jeden chod! Minimálně jedenapůl hodiny zaberou i kynuté ovocné knedlíky (vyrobíš těsto, hodinu kyne, vaříš ovoce s cukrem, vyrábíš knedlíky, dvacet minut vaříš v páře), minimálně dvě hodiny potřebuješ na rajskou omáčku, o pečení husy, kachny a o zákuscích ani nemluvě... Guláš, aby byl skutečně dobrý, se musí také vařit pomalu - nikdy ho nemám hotový za míň než 2,5 hodiny (2 hodiny se vaří, než se do něj může přidat škrobová moučka), o knedlících k němu nebo o bramborových knedlících k drůbeži ani nemluvě.

    No a ostatní evropské kuchyně na tom nejsou líp, než česká - takový pastýřský koláč (ten také dělávám) netrvá míň, než 1, 5 hodiny, připravit hovězí s ústřicovou omáčkou trvá hodiny čtyři, italský olihňový hrnec se chystá dvě hodiny, hovězí koláč s mrkví jedenapůl hodiny, bažanta na slanině také neuděláš rychleji než za 2 - 3 hodiny...

    K \"rychlým evropským kuchyním\" jsem tedy opravdu hodně skeptická, spíš, jak říká Ifča, je rozdíl mezi vařením zaměstnané ženy a ženy v domácnosti.

    A ad 17. - právě, že o tohle JDE - jsou zase jiné věci, které se ti můžou stát tady, a jinde ne... S manželem v Ghaně sice nemůžeš jít bydlet do domu, když je manžel \"zakletý\", ale pokud budeš v Ghaně, zase se ti nestane, že tě dědici nechají zbavit svéprávnosti nebo tě o ten dům jinak okradou, aby se \"babky\" (\"dědka\") zbavili (což se tady stává často), naopak, budou si tě považovat a rozmazlovat tím víc, čím budeš starší... Atd.

    Ono je všude něco, a jen omezený člověk může prohlašovat, že tohle je ideální a tohle strašné; všechno má svá pro a proti.

    OdpovědětVymazat
  22. ...nevařím knedlíky,to pouze ke svíčkové/kterou dělám z masa na svíčkovou/.
    Rajskou dělám s plněnou paprikou,nám vymáchané hovězí nechutná.
    U nás se jí hodně krůtí a vepřové,jehož příprava netrvá dlouho a příloha rýže,těstovina,gnochi.Polévku z kohouta by nepozřel asi nikdo.

    Ono je to hodně o organizaci kuchyně.

    ad 21 Nigeria....být tebou,tak se spíš stydím než bych si otvírala ústa :-)ale je to tvůj život a tvůj způsob:-)

    OdpovědětVymazat
  23. Dnešní doba je divná.Proč tolik žen nemá manžela,ale jen \"přítele\" a s ním dítě či děti?Je lepší být nesezdaný pár a pobírat sociální dávky pro \"matku samoživitelku\" než mít manžela a nedostat od státu nic?Proč tolik žen dělá kompromisy a pak se diví?Vážně doufají ve své touze po dítěti,že ten \"přítel\" se nějak změní příchodem potomka?Vím,že manželství není zárukou ničeho.Tedy dnešní podání manželství s předmanželskou smlouvou a tak:-(.Hodně žen je ale v pozici,kdy na mateřské doslova žebrají u manžela o finance a je jen na něm zda dá či ne.To je hrozné.Pak si na různých serverech stěžují a hledají rady.Nechápu,že některé ženy dovolí mužům,aby se k nim takto chovali a ještě jim rodí děti jak na běžícím páse.

    Reakce na bod 16 a ukázky z různých zoufalých blogů.

    OdpovědětVymazat
  24. A tady to taky začíná nějak kurníkovatět. Bohužel:-(

    OdpovědětVymazat
  25. nojo, ale vy nevaříte českou kuchyni! Nic proti, ona stejně není zrovna extra zdravá. Ale vy jste to, jak je česká kuchyně rychlá uváděla jako příklad srovnání kultur!
    A že nevaříte z polotovarů? Domácí těstoviny nebo gnochi fakt máte do hodiny? Nebo je jen vysypete z pytlíku?
    (Znova - téma není o tom, kdo je lepší a důkladnější kuchařka. Ale o tom, že tradiční česká kuchyně je hodně časově náročná. Většina žen - včetně mě - se na to celkem pochopitelně vykašle. Ale vím, že to, co tvořím, nemá s českou tradicí nic společného.)

    OdpovědětVymazat
  26. Vývar z kostí nedělám...nejsme kafilerie.Zeleninu ve svíčkové rozmixuju,pak tam nemusím cpát na zahuštění mouku,stačí jen smetana.Bramborový salát dělám z pěti kil brambor,k tomu řízky a obalené vinné klobásky....ale já jsem vdaná,mám manžela,který rád v kuchyni dělá se mnou,protože jsme na to dva a pak máme víc času než kdybych to dělala sama a on se někde flákal.Není to typ chlapa,který by řekl,že on pracuje a tak zbytek musím oddřít já sama.:-)

    OdpovědětVymazat
  27. Belicko, za co bych se mela stydet?:))Ziju tak, abych se nikdy stydet nemusela. Ale uprimne Ti zavidim Tvoje starosti- jak se rika: \"Tvoje starosti a Klausovy prachy bych chtela mit.\"
    Resit co ci manzel basti k veceri, to je fakt \"osudove\" tema, ze o tom musis napsat x komentaru (pricemz x je o cele x vetsi, nez je unosne mnozstvi). Bez radsi neco uvarit... Muj otec je Cech jak poleno a studenou veceri (bezmasou rovnez) by hodil z okna, zatimco muj necesky muz sam pripravi zeleninovy salat a omelety pro celou rodinu, takze rozhodne to neni jen o kulture, ale o zvyku- muz, jehoz matka denne vyvarela tri-chodove menu, se tezko spokoji s chlebem s maslem nebo s vlasakem z papiru. Mmch, nedelas vyvary z kosti? To maso vykostis, nez ho das varit? A vyvary do omacek delas z bujonovy kostky? Ale fuj. Ale pokud vam chutna a tvuj muz te za to nebije(pripadne ti modriny nevadi), je to, cim travis svoji rodinu jen a jen tvoje vec, jen se nedavej za priklad dobre kucharky.

    OdpovědětVymazat
  28. Běličko, to jsem ráda, že se nakonec shodneme, že je to \"o organizaci kuchyně\" a ne o \"národní kuchyni - protože to je přesně to, co říkám já i Ifča: rozdíl mezi kuchyní zaměstnané ženy a kuchyní ženy v domácnosti, nebo rozdíl v tom, na co jsou lidé zvyklí z domova.

    Krůtí maso může být hotové rychle, když ho orestuješ a přihodíš k té rýži... ale pokud z něj vaříš guláš, vaří se stejně dlouho, jako z hovězího. Jenže to není jen o \"organizaci kuchyně\", ale i o tom, nakolik si domácí kuchyně ceníš - každý to má nastaveno jinak.

    Ty těstoviny a gnocchi jsou přece polotovary, které, jak jsi psala, nepoužíváš... jinak nevěřím, že gnocchi, na které musíš brambory třikrát prolisovat, vypracovat těsto, vyválet, každý noček zvlášť vytvarovat a po jednom pokládat do vařící vody, netrvají i se zbytkem jídla déle než hodinu.
    Na rajské omáčce netrvá dlouho vaření hovězího, ale příprava samotné omáčky (mně) stejně méně než hodinu nezabere... pokud je to rajská podle původního receptu a ne nějaká inovace průmyslové doby.

    Ovšem ono vůbec nejde o to, co a jak a kdo vaří, ale o to, že česká kuchyně NENÍ méně náročná na čas, než kuchyně jiné.


    Vývar z kostí je i ten, co je v kostkách :) a kosti se dost často prodávají i v mase (právě pro ty, kdo si potrpí spíš na domácí kuchyni, než na kupované \"šetřiče času s glutamátem\") - to je ta organizace kuchyně... Ale jak jsem psala, to jsou ty preference, které má každý někde jinde, a tak je to v pořádku.

    Jinak bych si netroufla říkat, že muž, který nevaří, se \"někde fláká\" - můj muž se třeba většinou \"fláká\" v práci, když já vařím. ;)

    Bod 16 - to nebyla ukázka toho, \"jak zoufalé jsou ženy\" - jen tě zkouším upozornit, že ani Křemílek a Vochomůrka neznamenají, že problémů ve vztahu bude \"o 90% méně\", stejně jako absence znalosti Křemílka a Vochomůrky neznamená, že jich bude \"o 90% více\".

    OdpovědětVymazat
  29. Nekupuju maso s kostí,máme se totiž tak zle,že pijem staré víno a z hladu okusujem žabám stehna....... :-D
    Nepoužívám masox a podobné fuj.Než kotel omáčky to raděj hodím na pánev maso na biftek a pěkně porce pro jednoho 500 gramů.K tomu nějakou zeleninu a je to.Pečivo se u nás jí pouze ke snídani a to jen pečivo bílé bagetové.
    Potraviny nakupujem ve Francii/sýry/ a nebo v Německu vše,odpad místních obchodů mi do lednice nesmí.To jen k tomu,čím živím rodinu :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Takže český výrobek ( kupříkladu sýr od Madety, nebo jejich jogury ) jsou odpadem??????????

    S tím zásadně nesouhlasím.

    OdpovědětVymazat
  31. K tem kulturnim rozdilum,jak clovek zapomina... Pro me byl strasny kulturni sok,pristehovat se z Prahy na Sever a to je jen cca 90km :)).

    Obcas si myslim,ze muzi v sentimentalnim stesku po sve domovine,zvlaste pak pokud jsou ze zemi Afriky,svym zenam nereknou uplne vsechno.Nebo si dokonce vymysli.Viz moje znama a jeji Beninec.Nebo dalsi znama,ktera ceka pate dite a zjistila,ze jeji manzilek se soudi o alimenty s jinou damou.



    Jak tady na blogu zaznelo \"Srazka s demonem\",to jsou presne ty veci,pres ktere ja bych se neprenesla.Nikdo mi nebude nic zakazovat.Tim min partner,nebo manzel.Pocitam,ze dotycna chatuje vesele dal a manzel si mysli,ze ho zena posloucha na slovo. :))

    OdpovědětVymazat
  32. Belicko, 500 gr biftek? To je tydenni prijem proteinu na jeden obed? A jeste salat? Kilo zradla na jeden chod? To uz je obzerstvi a vylozene si to rika o operativni zmenseni zaludku, nez prasknes ci ti zily definitivne ucpe cholesterol. MMCH, kdyz nevaris ceska jidla a nekupujes ceske produkty, proc resis ceskou kuchyni???

    OdpovědětVymazat
  33. [31] O masu s kostí jsem psala já. Nepodléhej dojmu, že ho lidi kupují proto, že je levnější (není - stačí si to spočítat), ale právě kvůli polévkám, omáčkám , pečení apod.

    Čím živíš rodinu, to je snad jedno... Ale rozhodně ji neživíš \"tradiční evropskou kuchyní\" - je nesmysl se tu hádat o to, kolik kdo čeho jak vaří (co si kdo uvaří, to si také sní, a ostatním do toho nic není), ale jelikož jsi výše psala \"v Čechách trvá dlouho snad jen hovězí na sporáku v normálním hrnci jinak většina jídel je do hodiny na talíři,\" sešlo se tu několik kuchařek, které prohlašují, že česká kuchyně JE časově náročná. Pokud ji nevaříš a máš za deset minut hotové jídlo, je to v pořádku... ale není to zásluha české kuchyně. Doufám, že už si rozumíme.

    Potraviny nakupované v zahraničí... No, já nevím. Osobně dávám přednost tomu, co je českého původu, už kvůli podpoře místního hospodářství. Ale také chápu, že na české ekonomice nemusí záležet každému.

    [33] Jojo, taky jsem zažila kulturní šok na \"dálné Moravě\" :D . Myslím, že to, o čem píšeš, se týká nejen mužů a nejen z Afriky... Po čase si člověk rád idealizuje a je-li fantazií obdařen, třeba i vymýšlí... A někdy i beze stesku po domovině (mnohé Senegalky, Gambijky, Rusky nebo Asiatky, které si vzaly \"bohaté\" Evropany a Američany, by taky mohly vyprávět ;) ).

    Ad Srážka s démonem - určitě to tak je, ono, myslím, zakazovat komukoliv cokoliv naprosto nemá smysl :D

    OdpovědětVymazat
  34. Belicko, Magda si taky mohla vzit podvodnika Daniela, ze? Nebo cekat, az se objevi nejaky obstojny krajan a stravit vetsinu zivota cekanim.

    Jidlo do hodiny je rychle jidlo. Gulas ja varim cele dopoledne - chutna lip. Maso s kosti kupujeme casto - manzel tvrdi, ze je to tak lepsi, mne to teda prijde stejne, ale co. Pokud delame marocky kuskus nebo jordansky mansaf, trva vareni take nekolik hodin. Ceske omacky nevarime, nechutnaji nam, stejne jako svickova a spol. Pecena drubez, polevka (tu ale zridka) - opet na nekolik hodin. Plnene knedle nebo palacinky se pod hodinu take nedaji. Nakypy totez.To neznamena, ze celou tu dobu pobiham po kuchyni a neco delam, ale aspon obcas musim zkontrolovat, aby se to nespalilo, zejmena ke konci.

    Je fajn, kdyz manzel pomaha, ale pokud ma narocne zamestnani, tak to nejde. Kdyz se manzel vrati po ctrnactihodinove smene, je natolik vyrizeny, ze uz mu na vareni nezbyva sila.


    Nigerio, a ted si predstav Araba, ktery dokaze najednou sezrat cele kilo masa. Mimochodem, delaji to cerni Africane taky, dostanou-li neomezeny prisun masa, sporadaji ho neuveritelne mnozstvi? Pamatuji si na sva studentska leta a na to, ze meli k jidlu podobni postoj jako Arabove.

    OdpovědětVymazat
  35. Zawgat, samozrejme! Muzi nedela problem sporadat na posezeni kilo a pul hoveziho, dvoukilovy kure nebo trikilovyho kapra! Puvodne jsem tim taky byla dost zaskocena, ted se obcas ucastnim:) Pripomina mi to ceskou zabijacku, kde se navari x kilo ovaru a vsichni to do sebe perou pod tlakem s krenem a chlebem. Ale myslim, ze pro organismus to musi bejt dost zahul. A taky bych rekla, ze jsou Africani tak vychovavani- nacpat se na maximum, kdyz jidlo je, protoze zitra bejt nemusi...

    OdpovědětVymazat
  36. Nigeria, Zawgat, tak to asi nemám doma \"černého Afričana\"... :) Jediný člověk, který je u nás doma na posezení schopen spořádat kilo jehněčího masa nebo celou kachnu, jsem já... :D Choť takové sklony nemá, ale on je vůbec potravně střídmý.

    Zawgat, já si stejně jako pan Mohammed myslím, že maso s kostí je lepší, minimálně pro potřeby omáček a na pečeně.

    OdpovědětVymazat
  37. o cemze byl clanek? nemuzu si vzpomenout, tak zustaneme u vareni.
    ***Jidlo do hodiny je rychle jidlo***
    ja mam meritko, ze jidlo hotove do 10 minut je rychle jidlo.
    jak je vsechno relativni :-)

    vareni mi srdecne leze krkem, takze cokoli, cehoz priprava trva vic jak 45 minut, nedelam. (nepocitam v to cas, kdy se krme samostatne vali v troube a pece se sama bez nutnosti me asistence).

    OdpovědětVymazat
  38. Muro, co delas? Prosim inspiruj me, mam k vareni podobny vztah jako ty :)

    OdpovědětVymazat
  39. jestli smim, protoze nekteri z toho urcite budou mit ujimani :-)
    knedliky s vajickem, br knedliky s cibulkou (knedliky se kupujou nebo delaji z prasku), palacinky, livance, skubanky, gratinovany brambory, kureci na kari, rizky, smazeny syr, rizoto, gulas (v papinaku je za 20 minut), pizzu z listoveho testa, spizy, veproknedlozelo (maso se pece samo, takze cas se nepocita a knedlik kupuju), testoviny s edamem/nivou/rajcaty, peceny brambory se syrovou omackou, peceny kure (pece se samo), uzeny s brkasi, milansky testoviny, francouzsky brambory, veprovy na pepri, kovarsky kotlety, bramborovy sisky se strouhankou (testo na br knedle z prasku), krupicovou/ovesnou kasi, vajecnej rizek, topinky, prirodni platky z krkovicky... jeste bych delala nudle s makem, kdyby to nekdo, krome me, jedl. ja je desne rada, ale ostatni to bojkotujou. naopak, kdyz nejsem doma ja, smeji si udelat cocku :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka