pondělí 28. září 2009

Suppu kanja

Omáčka z okry

(recept pro Alici, aby věděla, co s tím gombem, až ho sežene)  

1/2 kg masa

1/2 kg okry

3 středně velká rajčata

2 středně velké cibule

1 menší lilek

2 feferonky

2 lžíce drcené sušené ryby (máte-li)

palmový nebo olivový olej

1 malá konzerva rajského protlaku

kostka Maggi

a dřevěná vařečka  

 

Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Cibuli nařežeme na proužky, z okry odstraníme vrchní část se stopkou, lilek rozkrájíme na čtvrtiny, feferonky na tenounké proužky.

 

Maso nakrájíme na kostičky.

 

Okru pokrájíme na kousky a umixujeme společně s polovinou cibule a polovinou feferonek.

 

V hrnci rozpálíme olej a osmažíme maso, zbylou cibuli a feferonky a pokrájená rajčata.

 

Přidáme rajský protlak (je-li třeba, s troškou vody) a deset minut necháme na ohni v nezakryté nádobě.  Vlijeme 0,75 litru vody, znovu přivedeme k varu a přidáme směs z mixéru. Vaříme na mírném ohni cca tři čtvrtě hodiny, nepřiklápíme(!), občas zamícháme dřevěnou(!) vařečkou. 

 

Přidáme dvě lžíce oleje, přiklopíme a dusíme ještě 10 minut, přidáme kostku Maggi a dusíme dalších 5 minut.  

 

Necháme ještě 3 minuty odstát a podáváme s rýží.

10 komentářů:

  1. Omáčka se \"táhne\" a je - nevím, jak jinak to nazvat - slizká, což neuvyklým (mě nevyjímaje) někdy brání v požívání.

    OdpovědětVymazat
  2. Gombo vypada jako okurka-chutna to taky tak? :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, zrovna včera jsem trajdala po Tescu kde okru vždycky měli, ale to už je asi minulost :( Nemáte někdo typ kde by se to dalo za rozumnou cenu sehnat? Já už to maafe asi nepozřu, potřebuju změnu (blinkající smajlík)

    OdpovědětVymazat
  4. mimochodem, proč se u týhle omáčky trvá na dřevěné vařečce?

    OdpovědětVymazat
  5. Ja bych rekla,ze ji tam hodis taky :oDDDDD

    OdpovědětVymazat
  6. ...se dala sehnat ve Fruit de France jestli si dobre pamatuju. V Tescu jsem ji nevidela snad nikdy - jen v v Carefouru, ale to je taky minulost:-(. Jinak v arabskych obchodech se prodava nakladana ve slanem nalevu, ale neda se s ni dosahnout, tak slizovite konzistence, jak by bylo potreba, ale na chut je taky dobra:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je, zrovna vcera jsme okru varili, i kdyz jednoduseji- povareni s rajc.protlakem, rozmix.cibuli, cesnekem, peprem a soli. >] ja ji miluju, i pres ten tzv sliz.
    Prodava se i mrazena, ale nevim jak v CR.

    OdpovědětVymazat
  8. Jééé, moc děkuji za recept a cítím se poctěna!:-)
    Pokud se mi tedy podaří okru sehnat, recept hned vyzkouším.
    Najdu někde i sladké brambory?

    OdpovědětVymazat
  9. sladké brambory? Běžně je mívají v Kauflandu. :) Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu ji mívali před časem v Tescu, ale cena 50 Kč za malý tácek, myslím 250 gr, mě úplně odradila. Poslední dobou jsem ji neviděla už.... Sladké brambory Tesco, Albert a některé vietnamské zeleniny s pestřejším sortimentem. Fruit de France jsem navštívila pro orientaci jednou, není to moje cenová skupina :-))))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka