K přípravě potřebujeme:
1,5 kg hovězího masa na guláš
cca 1/4 litru arašídové pasty
4 rajčata
4 menší brambory
2 středně velké mrkve
2 - 3 lžíce rajského protlaku
1 středně velká cibule
1 a 1/2 hlavičky česneku
čerstvý kořen zázvoru
0,5 litru vývaru
olej
pepř, sůl
Rajčata necháme přejít varem ve vodě, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semen. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, zázvor nastrouháme (potřebujeme asi kávovou lžičku strouhaného).
Na oleji orestujeme v hrnci kousky hovězího masa, až zhnědnou na všech stranách. Maso vyjmeme, do oleje vložíme plátky cibule a česneku a opražíme do zlatova. Když cibule a česnek zezlátnou a zavoní, přidáme zázvor a ještě chvilku mícháme. K cibuli, česneku a zázvoru vrátíme maso, přidáme rajský protlak a rajčata a dusíme asi 10 minut (během dušení podléváme vývarem). Vložíme na větší kousky pokrájené brambory a mrkev. Dusíme dalších 10 minut, přidáme arašídovou pastu a dusíme dál, asi půl hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby během vaření přidáváme vodu, aby se zachovala omáčková konzistence. (Je v pořádku, když se na povrchu hotové omáčky objeví olej.)
Podáváme s kuskusem nebo s rýží.
To množství česneku se mi zdá skoro až vražedný
OdpovědětVymazatto já su zase propagátorem hesla, že aj v česneku je česneku málo...
OdpovědětVymazatTransylvánský předky,u nas doma se Česnek prostě nejí :-)
OdpovědětVymazatMuzu ho vynechat? :oDD
... s partnerem v maafe nepouzivame a vetsinou misto hoveziho uzivame kure + klasicky cerstve zeli.
OdpovědětVymazatManzelko partner tvrdi, ze se v Senegalu cesnek moc nepouziva je to pravda?
Jednou mi znami uvaril maafe s cesnekem,ale musim rict, ze v jidle nebyl vubec citit, a ze ho tam bylo pozehnane...:-)
My česnek taktéž nepoužíváme, manžel říká, že česnek se může dávat maximálně do marinády na maso, které se bude grilovat. Kromě hovězího vaříme i jehněčí, kuřecí nebo rybu a zeleninu taky obměňujeme. Někdy tam dáváme mražený hrášek, kukuřici a když se to sežene, tak také okru. Manža má radši když je zelenina na malé kousky, občas jí nechává úplně rozvařit. A málem bych zapomněla na pořádnou porci habanera:) Maafe mělo úspěch i u nás v práci, dá se totiž udělat vegan verze:) Zázvor se u nás do omáčky taky nedává.
OdpovědětVymazatJinak my to jíme i s těstovinami, připomíná to tak slepici na paprice. No, nejen mě, asi každému kamarádovi, který to ochutnal.
OdpovědětVymazatno mňam, to brzo uvařim, my děláme arašídovou omáčku zase uplně jinak...
OdpovědětVymazatOd té doby, co se dá koupit pouze čínský česnek (tedy česnek bez chuti a zápachu), není třeba se obávat že někde bude příliš mnoho česneku. A jiný než tenhle česnek-nečesnek dneska prakticky neseženete.
OdpovědětVymazatV práci i doma máme normální \"smradlavej\" česnek, takže se dá sehnat i jinej než čínskej...
OdpovědětVymazatČesnek v maafe není moc cítit, arašídová pasta se v jídle chová jako brambory - potlačuje ostatní chutě. Mám to sice asi jako pavliii, ale v maafe se česnek ztratí, a dávat se tam ani nemusí.
OdpovědětVymazatCheo, z těchto receptů je možno vynechat mnohé. Absolutně nezbytné je zde snad jen maso, olej, voda a arašídové máslo. :)
Sererko, zmátla jsi mě. Všechno, co jsem kdy v Senegalu jedla, česnek obsahovalo. I tázala jsem se chotě, a ten též tvrdil, že krom sladkých jídel ani neví o ničem, co by se vařilo bez česneku. Pak dodal, že Sererové možná česnek neznají, protože jedí hlavně suchý chleba a suchý kuskus :)) a já si vzpomněla, že jsem kdysi chodila se Sererem, který sice znal omáčky, ale když jsem do jedné česnek přihodila, ptal se, čím jsem dosáhla té zvláštní lahodné chuti :D .
asi budu muset toho sveho Serera postouchnout poznamkou o suchem chlebu:-)
OdpovědětVymazatAno, spravne, at zije zazvor!!! http://www.zazvor.info Kladne hodnotim, ze je soucasti vaseho receptu!
OdpovědětVymazat