středa 2. září 2009

Kuře, hořčice, citron, cibule? Yaasně!

Yaasa ganaar je (můj milovaný) pokrm z "kuřete nakyselo".

K přípravě čtyř porcí potřebujeme:

 

1 - 2 menší kuřata, nakrájená na díly

Šťávu z 6 citronů (v krajní nouzi lze nahradit octem)

6 hlaviček cibule

3 - 4 různobarevné papriky (možno vynechat)

Půl zelné hlávky (možno vynechat)

Dvě mrkve (možno vynechat)

Dijonskou hořčici

Kostku bujónu

Olej

Sůl, pepř  

 

 

Cibuli rozkrájíme na tenké plátky, papriku na proužky, zelí na čtvrtinky, mrkev na větší kusy. Vložíme do nádoby, přidáme maso, šťávu z citronů, několik lžic hořčice a rozdrobený bujon. Všechno dobře promícháme a přes noc necháme odležet v chladničce.  

 

Následující den (nejméně však po pěti hodinách) vyjmeme z marinády maso a ugrilujeme ho (v troubě nebo na grilu), případně osmahneme na pánvi. V hrnci na oleji pomalu osmažíme cibuli z marinády; když začíná hnědnout, přidáme maso a zbytek zeleniny v marinádě. Dusíme do měkka (zabere nanejvýš tři čtvrtě hodiny), podle potřeby podléváme vodou.

Okořeníme podle chuti, podáváme s rýží.

12 komentářů:

  1. Jak se \"griluje\" maso v troube ???

    OdpovědětVymazat
  2. některé trouby určitě mají i funkci \"gril\"... mě teda spíš pobavilo, co všechno \"lze vynechat\"... mám dojem, že kdybych to opravdu všechno vynechal, tak vznikne úplně jiné jídlo :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Hamiltone, mnohé trouby, i mikrovlnné, grilování umožňují. Viz např: http://www.elektrocigler.cz...4044/

    PJ, jiná chuť rozhodně, základ je stejný. Dobrá je yaasa se zeleninou i bez ní.

    OdpovědětVymazat
  4. ...zakladní recept - bez zeleniny, ale jinak uvedenou zeleninu pridavame uplne do vseho :-) -snad jeste mimo kurete nakyselo s olivami

    OdpovědětVymazat
  5. Mno kdybych vynechala to zeli a mrkev, co nemam rada, tak to vypada lakave !

    OdpovědětVymazat
  6. vynechávání povoleno! Místo zelí a mrkve si tam můžeš hodit olivy (to mi připomněl až Serrerčin komentář).

    OdpovědětVymazat
  7. Kdyz jsem ten recept cetl poprve, tak jsem si myslel, ze je to Mexicka \"Fajitas con Pollo\", me oblibene jidlo, kdyz jsem na cestach. Je to urcite tomu velmi blizko. Ale musim souhlasit s PJ: to vynechavani je podezrele a da bezesporu ctenari usmev na tvar. :-)

    Vase linka me nikam nevzala. Dostal jsem \'404 error\'. A tak jsem googloval \"grill\" a zde je uplne prvni web stranka, ktera se ukazala a ktera se specializuje na prodej grilu. Jsem si jisty, ze tyto grily jsou stejne, jako ty, o kterych pisete.

    http://www.grillsdirect.com...Exact

    Tak tedy to muzeme shrnou asi takhle: kdyz vse co muzeme vynechame, tak to je: posolene a opeprene kure s octem, polite olejem. Vse je \"grilovane\" v troube nazyvane gril. Akorat nevim, kam dam tu kostku bujonu. Ale snad i ta se da vynechat !

    Vsadim se, ze tento recept byl napsany Muzem !

    OdpovědětVymazat
  8. vynechávání, soudím, pramení z toho, že v zemi původu receptu je zelenina sezónní a supermarkety nejsou všude.
    Ne, to nejsou ty grily (i když jistě by to šlo připravit i na nich), myslela jsem obyčejnou troubu s grilem, jako máme v kuchyni :) ... odkazy na mě skáčou při vyhledávání hesla \"trouba s grilem\".

    A shrnutí je následující: kuře s cibulí, marimované v citronové šťávě, grilované a posléze dušené. Recept je to geniální, souhlasím i v tom, že muži vaří lépe než ženy (obecně vzato), ale tento recept muž asi nevymyslel, neb yaasa vznikala v zemi, kde mají muži do kuchyně vstup (doslova) zakázán.

    OdpovědětVymazat
  9. Toto jídlo doma všichni zbožňujeme, při vynechání zeleniny ho nazýváme \"cibulová omáčka\" a nejlepší je vsypat rýži přímo do omáčky, nasákne při vaření vůni všeho dobrého a to pak vznikne rizoto...mńam

    OdpovědětVymazat
  10. símvás, tím, že vynecháte zeleninu, se to fakt nějak extra nezmění - taky peču kuře někdy na mrkvi, někdy na kukuřici, a furt je to pečené kuře na zelenině a chutná prakticky stejně :D

    OdpovědětVymazat
  11. Co jsem pochopila, tak africká jidla se vyznačují tím, že se jednou vynechá to a jednou ono. Jednou mrkev, pak mrkev s bramborem, potom ani jedno ale se zelím atd.. A pořád to je vlastně to samé, hlavně se toho nebát.

    OdpovědětVymazat
  12. Tohle jídlo manžel přímo zbožňuje, na rozdíl od české čočky a kynutých knedlíků.
    Děti si také pochutnávaly, až se jim dělaly \" bubliny za ušima\"..a nikomu vůbec nevadilo, že jsem jídlo ohřála ještě druhý den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka