Dokázala jsem nemožné. Do našeho minimrazáčku jsem nacpala čtvrt berana. A co s beranem, třeba?
Nachystáme si:
1,5 kila jehněčího s kostí nebo 3/4 kg bez kosti
500 gramů čerstvých zelených fazolek
olivový olej
1 žlutou papriku
1 červenou papriku
1 zelenou papriku
4 cibule
ústřicovou omáčku
bílé muškátové víno
skořici
badyán
fenykl
zázvor
bílý pepř
Po lžičce od každého koření s výjimkou pepře smícháme se třemi lžícemi oleje. V marinádě pečlivě obalíme maso (je-li maso bez kosti, je lépe ho předem rozkrájet na maličké kousky) a v zakryté nádobě necháme v chladu odležet 2 - 24 hodin.
Papriky očistíme a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, omytým fazolkám odkrájíme konce a lusky překrojíme na poloviny.
Na pánvi rozpálíme olej a maso prudce smažíme, dokud se na něm nevytvoří krustička. Vyndáme z pánve - maso bez kosti necháme na misce, maso s kostí vložíme do předem vyhřáté (220°C) trouby.
Do výpeku na pánvi nasypeme papriky a cibuli, a za stálého míchání smažíme asi 5 minut. Přidáme fazolky(je-li třeba, přilijeme olej) a znovu mícháme dalších 5 minut. Vmícháme 4 lžíce ústřicové omáčky a 4 lžíce bílého muškátového vína. Přivedeme k varu.
Pokud jsme měli maso bez kosti, vrátíme ho i se šťávou, která po něm zůstala v misce, do omáčky nyní, promícháme a znovu krátce povaříme. Přidáme špetku bílého pepře.
Pokud máme maso s kostí, necháme jej dopéci v troupě (během pečení obracíme) a omáčkou přelijeme až při servírování.
Podáváme s rýží.
Tak to by si manžel určitě pochutnal( na rozdíl od sladkých kynutých knedlíků, omáček , zelí a vlastně většiny českých pokrmů..)
OdpovědětVymazatAž seženu to jehněčí, určitě vyzkouším.
Děkuju za recept, někdy si lámu hlavu, co nového uvařit.
Možná by to šlo i s něčímm, co jehněčí není... ale s jehněčím mám vyzkoušeno, mňam! (Vhodné i pro abstinenty - při vaření se alkohol z vína vypaří.)
OdpovědětVymazat