pátek 27. srpna 2010

Kaldu

Rybí omáčka z Casamance

K přípravě čtyř porcí potřebujeme:  

 

2 bělomasé ryby

 

3 limetky

 

palmový nebo arašídový olej

 

2 bílé cibule

 

3 rajčata

 

lilek

 

2 pálivé papričky

 

4 - 5 lusků okry (k dostání ve větších supermarketech)

 

hlavičku česneku

 

kousek čerstvého zázvoru

 

lžíci hotové ústřicové omáčky

 

kostku bujónu

 

sůl

 

pepř    

 

 

Ryby vykucháme, očistíme, zbavíme šupin. Na bocích každé ryby uděláme několik šikmých zářezů, do kterých vetřeme směs utřeného česneku, najemno nastrouhaného zázvoru, rozdrceného kostkového bujónu, limetkové šťávy a pepře. Zbytkem limetkové šťávy ryby přelijeme a dáme na dvě hodiny do chladu.  

 

Rajčata spaříme a oloupeme. Na pánvi rozpálíme olej, ryby zprudka osmažíme z obou stran. Vyjmeme a do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Na mírném ohni necháme změknout, a dříve, než cibule a česnek zhnědne, přidáme pokrájená rajčata, na poloviny nebo čtvrtiny rozkrojený lilek bez stonku, okrové lusky, papričky a ústřicovou omáčku. Mírně podusíme, vrátíme ryby, zalijeme horkou vodou a znovu přivedeme k varu. Pokud zbyla nějaká marináda z ryb, přidáme ji do omáčky.  

 

Vaříme cca 15 - 20 minut, podle potřeby dochutíme solí nebo pepřem.  

 

Podáváme s rýží.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka