čtvrtek 19. srpna 2010

Jehněčí se sladkými brambory

Chutné, rychlé a relativně nenáročné na přípravu.

K přípravě pokrmu pro 4 osoby potřebujeme:

 

1 kg skopového nebo jehněčího masa, pokrájeného na plátečky

 

0,5 kg červených batátů (běžně k dostání ve větších supermarketech), v nouzi lze nahradit brambory  

palmový olej

 

20 dkg okry (lze sehnat v prodejnách orientálních potravin nebo některých supermarketech)

 

6 rajských jablíček

 

hlavičku česneku

 

2 mrkve

 

1 červená paprika

 

1 kořen petržele

 

1/4 celerové hlízy

 

0,5 litru slaného vývaru nebo dvě kostky bujónu

 

bobkový list

 

pepř      

 

 

Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme tvrdých částí zpod stonku a nakrájíme na drobné kousky. Zeleninu očistíme, papriky a cibuli rozkrájíme na proužky, ostatní na poloviny. Necháme rozehřát palmový olej (potřebné množství vyndáme lžící do hrnce, nebo jej předem dáme v láhvi na chvíli do teplé vody, aby zkapalněl a dal se do hrnce nalít). Olej v hrnci rozpálíme a opražíme plátky masa. Maso vyjmeme, dáme okapat, do výpeku nasypeme cibuli a necháme zezlátnout. Přilejeme osolený vývar (nebo vodu s bujónem), přivedeme k varu. Vrátíme maso, přidáme rajčata, papriku a bobkový list. Necháme vařit do změknutí masa, v případě potřeby podléváme. Okru zbavíme stonků a nakrájíme na kolečka, batáty oloupeme a rovněž nakrájíme na kolečka. Okru, batáty, zbývající zeleninu a česnek nasypeme do hrnce a znovu vaříme, dokud zelenina a batáty nejsou měkké a omáčka trochu nezhoustne.  

 

Podáváme s rýží.

4 komentáře:

  1. Super, proti tomu nemám nejmenších námitek.

    OdpovědětVymazat
  2. Mne by zajimalo, kde kupujes v CR jehneci ?! V reznictvich jsem na nej jeste nenarazila a kupovat predrazenejch zmrazenejch par gramu v Tescu tak to ne :((

    OdpovědětVymazat
  3. U nás v řeznictví ho mívají čerstvé (zmražené v supermarketu samozřejmě také), na gukáš za cca 200 Kč/kg. V Brně jsem ho viděla prodávat i v řeznictví na Kobližné, a v Praze v ulici Milady Horákové (a to jsem po něm nijak zvlášť nepátrala, všímala jsem si jen nabídek, co píšou venku na tabulích nebo na výlohách).

    OdpovědětVymazat
  4. Super, diky za recept! Uz delsi dobu jsem si riakal, ze bych chtela vyzkouset neco se sladkymi brambory (v mam pripade jamy) a s okrou :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka