úterý 5. ledna 2010

Daxin a sváteční kuskus

Jeden recept ke čtení a jeden ke koukání. Za vyzkoušení stojí oba.

Potřebujeme:

Půl kila hovězího nebo jehněčího masa

Půl kila rýže

1/4 kg drštěk

1/4 kg ovoce moře (slávky, ústřice, krevety, kalamáry...)

sušená ryba (možno vynechat)

arašídová pasta

kvalitní (!) rajčatový protlak nebo (není-li) krájená konzervovaná rajčata

pálivá paprička

olej

šťáva ze tří citronů

2 středně velké cibule

3 stroužky česneku

pepř

sušená pálivá paprika  mletá

3/4 litru hovězího vývaru

 

 

Maso opereme a rozkrájíme na menší kousky. Totéž s pálivou papričkou.

 

V pánvi rozpálíme olej, maso a papričku orestujeme. Přidáme protlak, promícháme, 2 - 3 minuty na mírném plameni podusíme. Zalijeme 300 ml vývaru, přivedeme k varu.

 

Přidáme dršťky a arašídovou pastu. Vaříme na mírném plameni, dokud omáčka trochu nezhoustne (cca hodinu). (Nezapomínáme míchat!)

 

V jiném hrnci přivedeme k varu zbylý vývar.

 

Na drobno pokrájíme cibuli, rozmačkáme česnek a obojí přidáme do omáčky společně s ovocem moře. Vaříme 15 minut na mírném plameni.

 

Mezitím na 10 minut namočíme rýži do horkého vývaru. 

 

Omáčku dochutíme pepřem a paprikou, příp. solí.

 

Vyjmeme maso a všechny ostatní větší kusy tuhých přísad z omáčky a odložíme na vyhřátý talíř nebo zapékací misku, nejlépe do trouby. Do omáčky přidáme namočenou rýži a vaříme, dokud není měkká.

 

Předkládáme na společném servírovacím talíři, maso a ostatní tuhé ingredience umisťujeme doprostřed rýže.    

 

 

Recept na "sváteční kuskus" je na videu (rozumět, myslím, netřeba, vše je názorně předvedeno a co je v nádivce, to už stejně dávno víte) - začátek po úvodu, zhruba v 5. minutě:

 

4 komentáře:

  1. mně se moc líbí ty vínové šaty, co má druhá zpravodajka a lákají mně různobarevné nápoje na stole, předpokládám, že jsou to šťávy z různých druhů ovoce?

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy ja varit v bilych satech,budou asi trvale znehodnoceny :)),opravdu obdivuji zeny,ktere na sobe po odchodu z kuchyne nemaji asi kapicku :)))
    Damy jsou oblecene jak na ples :).

    Taky koukam,ze olejem se tam nesetri :))

    OdpovědětVymazat
  3. to je neuvěřitelné množství :) a šaty taky :D

    OdpovědětVymazat
  4. Martino, na stole jsem identifikovala bisaap (nápoj z ibišku), šťávu z manga a z chlebovníku, dál nevím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka