Potřebujeme:
Půl kila hovězího nebo jehněčího masa
Půl kila rýže
1/4 kg drštěk
1/4 kg ovoce moře (slávky, ústřice, krevety, kalamáry...)
sušená ryba (možno vynechat)
kvalitní (!) rajčatový protlak nebo (není-li) krájená konzervovaná rajčata
pálivá paprička
olej
šťáva ze tří citronů
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
pepř
sušená pálivá paprika mletá
3/4 litru hovězího vývaru
Maso opereme a rozkrájíme na menší kousky. Totéž s pálivou papričkou.
V pánvi rozpálíme olej, maso a papričku orestujeme. Přidáme protlak, promícháme, 2 - 3 minuty na mírném plameni podusíme. Zalijeme 300 ml vývaru, přivedeme k varu.
Přidáme dršťky a arašídovou pastu. Vaříme na mírném plameni, dokud omáčka trochu nezhoustne (cca hodinu). (Nezapomínáme míchat!)
V jiném hrnci přivedeme k varu zbylý vývar.
Na drobno pokrájíme cibuli, rozmačkáme česnek a obojí přidáme do omáčky společně s ovocem moře. Vaříme 15 minut na mírném plameni.
Mezitím na 10 minut namočíme rýži do horkého vývaru.
Omáčku dochutíme pepřem a paprikou, příp. solí.
Vyjmeme maso a všechny ostatní větší kusy tuhých přísad z omáčky a odložíme na vyhřátý talíř nebo zapékací misku, nejlépe do trouby. Do omáčky přidáme namočenou rýži a vaříme, dokud není měkká.
Předkládáme na společném servírovacím talíři, maso a ostatní tuhé ingredience umisťujeme doprostřed rýže.
Recept na "sváteční kuskus" je na videu (rozumět, myslím, netřeba, vše je názorně předvedeno a co je v nádivce, to už stejně dávno víte) - začátek po úvodu, zhruba v 5. minutě:
mně se moc líbí ty vínové šaty, co má druhá zpravodajka a lákají mně různobarevné nápoje na stole, předpokládám, že jsou to šťávy z různých druhů ovoce?
OdpovědětVymazatTedy ja varit v bilych satech,budou asi trvale znehodnoceny :)),opravdu obdivuji zeny,ktere na sobe po odchodu z kuchyne nemaji asi kapicku :)))
OdpovědětVymazatDamy jsou oblecene jak na ples :).
Taky koukam,ze olejem se tam nesetri :))
to je neuvěřitelné množství :) a šaty taky :D
OdpovědětVymazatMartino, na stole jsem identifikovala bisaap (nápoj z ibišku), šťávu z manga a z chlebovníku, dál nevím. :)
OdpovědětVymazat