Senegalský recept na (nejen) vánoční stůl. Přípravu dobroty zvládnou i děti.
Potřebujeme:
kokosový ořech
1 kg hladké mouky
8 vajec
půl kila cukru
čtvrt kila másla
2 plechovky neslazeného kondenzovaného mlékalžíci prášku do pečiva
jednu až dvě lžíce pomerančové vody
špetku mleté vanilky nebo (v nejhorším) vanilinového cukru
olej na smažení
moučkový cukr na obalení
Kokosový ořech provrtáme, mléko necháme vytéct, skořápku rozbijeme a polovinu dužiny na jemno nastrouháme.
Nastrouhaný kokos v míse smícháme s moukou a cukrem. Ve středu vyhloubíme důlek, do něj rozklepneme všechna vejce a přidáme máslo, vanilku a prášek do pečiva. Za pozvolného přilévání kondenzovaného mléka a pomerančové vody vypracujeme těsto, z kterého pak na pomoučeném vále uděláme plát o síle asi půl centimetru.
Formičkami nebo rádlíčkem vykrájíme požadované tvary a krátce osmažíme v rozpáleném tuku. Necháme okapat, osušíme ubrouskem, obalíme v moučkovém cukru a podáváme.
A nádavkem vánoční příběh:
Z kila mouky je to ale dost smazenek pro mensi senegalskou vesnici...
OdpovědětVymazatTo je recept na vánoční večírek lidí, co žijí bohatým společenským životem... ;)
OdpovědětVymazatNa strankach obchodu, na ktery Manzelka odkazala, se ve stejne kategorii vyskytuje i sahlab. Slouzi k vyrobe horkeho mlecneho napoje a pripravuje se podobne jako puding.
OdpovědětVymazatPokud budete nahodou cestovat do nejake arabske zeme, rozhodne jej vyzkousejte. Tady je to hrozne predrazene, stoji to zhruba 15krat tolik co v Egypte.
http://www.icajovna.cz...pices-100g