Plantainy - zelené banány na vaření - nově prodávají i hypermarkety Globus.
A z plantainů se dají dělat skvělé pochoutky...
Například smažený banán s pikantním dipem. K přípravě je potřeba:
olej
4 plantainy
3 vajíčka (není nutno)
půl plechovky nakládaných rajčat
jedna středně velká cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
pálivá paprika
Oloupanou cibuli a česnek nasekáme na drobounké kousky a prudce orestujeme na trošce oleje. Přidáme rozmixovaná rajčata, sůl, pepř a papriku, prohřejeme, odstavíme z ohně.
Plantainy oloupeme, nakrájíme na kolečka nebo podélně na plátky, případně ještě obalíme ve vajíčku a na rozpáleném oleji osmažíme do zlatova. Vyjmeme z pánve, přebytečný olej necháme okapat nebo osušíme ubrouskem a podáváme ještě teplé, s předem připravenou omáčkou (k namáčení).
Jedla jsem jednou v restauraci Ambiente, kde je podávají jako přílohu, nechutnalo.
OdpovědětVymazatVyzkouším. Manželovi bude určitě chutnat,hlavně když do omáčky přidám hodně pálivé papriky.
OdpovědětVymazatChutnaj mi i smazeny samotny, nebo jako priloha temer k cemukoliv. Jdou nahradit(v krajni nouzi) nezralyma bananama, ktery smazenim zesladnou.
OdpovědětVymazatmám dotaz i když to sem nepatří. Máte i vy blog? Píšete sem moc zajímavé a pěkné věci, tak mě napadá, že bych si i od vás ráda něco přečetla. Pěkné a pohodové Vánoce vaší rodině i manželčině přeji.
OdpovědětVymazatblog nemám,i když do budoucna kdo ví...Zatím ráda čtu ten Manželčin, můj manžel je, také jako Choť, ze Senegalu.
OdpovědětVymazatDěkuji za přání. Vám také přeji krásné Vánoce v rodinném kruhu.
Syrové se asi nejí, viď?
OdpovědětVymazatPlantainy jsem jedla nedavno, kdyz je donesl pritel. Pry at taky obcas ochutnam neco z jejich jidel :)
OdpovědětVymazatale pred osmazenim je neobalil ve vajicku, jenom je namocil v osolene vode.
Jedla jsem je samotne, bez dipu, ale docela mi to chutnalo. Ta chut mi neco pripomina, akorat porad nemuzu prijit na to co to je.