neděle 9. srpna 2009

Mrkvová nať a jiné dobroty

"Kde je tatínek?" tázal se dnes ráno Knoflíček.

"V kuchyni," odpověděla jsem, a zaznamenala nedůvěřivý pohled dítěte.

Tatínek bývá v kuchyni jen velmi vzácně. Ale když už tam je, stojí to vždycky za to.

Tentokrát tam objevil salát... a jal se tvořit. Výsledek byl (jako vždy) úžasný, a já si vzpomněla, že se tu kdysi Marťas a další přimlouvali za zveřejnění receptů.

 

Tenhle sice není africký (nepočítáte-li to, že ho Afričan v náhlé inspiraci co-dům-dá vymyslel), ale chutná stejně báječně.  

 

Abyste si ho na vlastní kuchyň vyzkoušeli, potřebujete:

ledový salát

salát rukola

žlutou papriku

salátovou okurku

králičí šunku

krůtí prsa speciál

bílý jogurt Klasik 

hermelínovou pomazánku Varmuža 

trochu čerstvé šťávy z citronu

česnekovo-cibulové chlebové krutony 

pepř

pár zelených oliv na ozdobu    

 

 

Omyté saláty natrháme, papriku, uzeniny a okurku na jemno nakrájíme, pokapeme citronovou šťávou, zamícháme a pár minut necháme odležet.

Smícháme trochu jogurtu a pomazánky - jen tolik, aby se jí dal salát "umazat", ne tolik, aby se z ní stala "zálivka" v doslovném významu.

Opepříme, ozdobíme krutony a olivami a... hotovo!  

 

Výsledek chutná líp, než by se z popisu zdálo. :)

2 komentáře:

  1. ... Láká k napodobení, nikdy mě nenapadlo použít tu dobrou hermelínovou pomazánku tímto způsobem! velmi kreativní!! Jen ty krutony jsou pro mne asi na malé obci nedostupné. Snad lze nahradit rozkrájenou topinkou ? :))

    OdpovědětVymazat
  2. ani tvé kreativitě nic nebrání. Ale ten chleba bych asi rozkrájela ještě před opékáním.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka