středa 26. srpna 2009

Luštěninové koblížky s krevetami

Petite Ziri na své cestě po Senegalu získala dojem,  že senegalská kuchyně je velmi jednotvárná - zahrnuje jen pár donekonečna se opakujících pokrmů.

Netuším, proč před Petite Ziri ti nepřející Senegalci svou kuchyň tajili, ale přísahám, jídel je celá řada a jedno lepší, než druhé... Třeba koblížky.

Fazolové koblížky  

 

Potřebujete:

1/2 kila fazolí černé oko nebo cizrny

2 cibule

palmový olej (možno nahradit jiným rostlinným)

2 lžíce strouhanky (možno nahradit šlehaným vaječným bílkem)

2 chilli papričky

sušené nebo orestované krevety (lze vynechat)

rajský protlak

2 stroužky česneku

pepř, sůl, chilli, bujón nebo sójová omáčka, prášková adžika    

 

Luštěninu namočíme na 8 - 12 hodin do vody. Pokud používáme fazole černé oko, v téže vodě je mnutím zbavíme slupek. Vodu vyměníme, fazole dáme projít varem, scedíme, necháme trochu oschnout a rozmixujeme společně s chilli papričkou a trochou vody na hutnou kaši. Přidáme strouhanku a nadrobno nakrájenou cibulku a vypracujeme těsto. Osolíme, opepříme a lžící vykrajujeme větší bochánky. Do každého bochánku vmáčkneme krevetu a prudce osmažíme na oleji tak, aby koblížky byly ze všech stran rovnoměrně zlatavé.

Hotové bochánky ihned podáváme s pálivou omáčkou, do které se koblížky při jídle namáčejí.    

 

 

Omáčka:

 

Na oleji opražíme na drobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek. Přidáme pokrájenou chilli papričku, rajský protlak s trochou vody, půl kostky bujónu nebo pár kapek sójové omáčky, chilli, adžiku a trošku pepře. Vaříme, dokud omáčka nemá požadovanou konzistenci.

 

(Pokud se vám nechce omáčku vařit, můžete si někde v supermarketu v oddělení exotických potravin koupit hotovou "hot pepper sauce.")

5 komentářů:

  1. ty koblížky znějí skvěle! to někdy vyrobím.

    OdpovědětVymazat
  2. dá se do toho vmáčknout něco jiného než kreveta? (myslím co do chuti, technicky jde určitě cokoliv :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dewberry, vyrob, chutná stejně skvěle, jako zní.

    Knihomyši, technicky do toho samozřejmě můžeš vmáčknout třeba i hřebík (Popelka v senegalské pohádce koblížky nadívala prstenem http://manzelka.bloguje.cz...al.php , ale pohádka nepraví, jaký vliv to mělo na chuť koblížků), ale chuťově... Napadají mě kousky jehněčího, to by mohlo být dobré... nebo třeba vůbec nic nevmačkávat, to jde také.

    OdpovědětVymazat
  4. Adžiku jiz dlouho pouzivam, takze jsem navnaděná. I na testovinach se zeleninou je adzika dobra. Ja ji beru od běžného Avokada, nebo lepsi kvalitu u http://ww.koreni.cz...p;type=table.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty koblizky jsou moc dobre, urcite je vyzkousejte...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka