Petite Ziri na své cestě po Senegalu získala dojem, že senegalská kuchyně je velmi jednotvárná - zahrnuje jen pár donekonečna se opakujících pokrmů.
Netuším, proč před Petite Ziri ti nepřející Senegalci svou kuchyň tajili, ale přísahám, jídel je celá řada a jedno lepší, než druhé... Třeba koblížky.
Fazolové koblížky
Potřebujete:
1/2 kila fazolí černé oko nebo cizrny
2 cibule
palmový olej (možno nahradit jiným rostlinným)
2 lžíce strouhanky (možno nahradit šlehaným vaječným bílkem)
2 chilli papričky
sušené nebo orestované krevety (lze vynechat)
rajský protlak
2 stroužky česneku
pepř, sůl, chilli, bujón nebo sójová omáčka, prášková adžika
Luštěninu namočíme na 8 - 12 hodin do vody. Pokud používáme fazole černé oko, v téže vodě je mnutím zbavíme slupek. Vodu vyměníme, fazole dáme projít varem, scedíme, necháme trochu oschnout a rozmixujeme společně s chilli papričkou a trochou vody na hutnou kaši. Přidáme strouhanku a nadrobno nakrájenou cibulku a vypracujeme těsto. Osolíme, opepříme a lžící vykrajujeme větší bochánky. Do každého bochánku vmáčkneme krevetu a prudce osmažíme na oleji tak, aby koblížky byly ze všech stran rovnoměrně zlatavé.
Hotové bochánky ihned podáváme s pálivou omáčkou, do které se koblížky při jídle namáčejí.
Omáčka:
Na oleji opražíme na drobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek. Přidáme pokrájenou chilli papričku, rajský protlak s trochou vody, půl kostky bujónu nebo pár kapek sójové omáčky, chilli, adžiku a trošku pepře. Vaříme, dokud omáčka nemá požadovanou konzistenci.
(Pokud se vám nechce omáčku vařit, můžete si někde v supermarketu v oddělení exotických potravin koupit hotovou "hot pepper sauce.")
ty koblížky znějí skvěle! to někdy vyrobím.
OdpovědětVymazatdá se do toho vmáčknout něco jiného než kreveta? (myslím co do chuti, technicky jde určitě cokoliv :)
OdpovědětVymazatDewberry, vyrob, chutná stejně skvěle, jako zní.
OdpovědětVymazatKnihomyši, technicky do toho samozřejmě můžeš vmáčknout třeba i hřebík (Popelka v senegalské pohádce koblížky nadívala prstenem http://manzelka.bloguje.cz...al.php , ale pohádka nepraví, jaký vliv to mělo na chuť koblížků), ale chuťově... Napadají mě kousky jehněčího, to by mohlo být dobré... nebo třeba vůbec nic nevmačkávat, to jde také.
Adžiku jiz dlouho pouzivam, takze jsem navnaděná. I na testovinach se zeleninou je adzika dobra. Ja ji beru od běžného Avokada, nebo lepsi kvalitu u http://ww.koreni.cz...p;type=table.
OdpovědětVymazatTy koblizky jsou moc dobre, urcite je vyzkousejte...
OdpovědětVymazat