aneb co jedí Soninkové.
K přípravě 2 - 3 porcí potřebujeme:
1 větší lilek
100 gramů sušené uzené ryby (není-li sušená, necháme uzenou rybu před přípravou omáčky nějakou dobu péci nezakrytou v troubě, dokud neztratí alespoň část vlhkosti)
6 lžic arašídové mouky (můžeme připravit doma pomletím nesolených vyloupaných arašíd na velmi jemný prášek)
2 cibule
1/2 hlavičky česneku
olivový olej
sůl, pepř, chilli
semolinový kuskus (ke koupi v supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy)
Na oleji osmažíme cibulku pokrájenou na jemné nudličky. Zalijeme asi půl až tři čtvrtě litrem vody, přivedeme k varu. Přidáme sušenou rybu. (Pokud jsme měli rybu jen uzenou a "předpečenou", můžeme ji osmažit s cibulkou před přilitím vody. Rozpadne se tak jako tak.
). Přidáme pepř, chilli, a na poloviny rozkrojený očištěný lilek, zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 10 - 15 minut dusíme. Za stálého míchání přisypáváme arašídovou mouku, důkladně rozmícháme. V míchání vytrváme a vaříme až do chvíle, kdy se arašídová mouka zcela spojí s omáčkou. (Pozor! Var musí být dostatečně dlouhý!). Je-li třeba, osolíme.
Kuskus promyjeme ve větším množství vody. Pokud na něj nemáme speciální varnou nádobu, nalijeme vodu na dno hrnce a přivedeme k varu. Na síto, které velikostí odpovídá hrnci s vodou, nasypeme propraný kuskus, nasadíme na hrnec (pozor, voda ze dna se nesmí dotýkat síta) a v páře vaříme, pod poklicí (v případě potřeby ještě obložíme okraje hrnce utěrkou), asi 20 minut. Během přípravy často čechráme.
Hotový kuskus přelijeme omáčkou a ihned podáváme.
Manželko, mnohé díky!!
OdpovědětVymazatJsem zvědavá, jestli tohle můj manžel, jako čistokrevný Soninke, ocení!:-)
(Pokud bude vůbec vědět, o jaké jídlo v mém podání jde:-))
Jo a ještě- jak se název vlastně přibližně vyslovuje??:-)
OdpovědětVymazatAlice, jestli to nepozná, není to chyba tvoje, ale chyba moje a/nebo surovin! ;)
OdpovědětVymazatChunďéli je přeci chunďéli... Čti, jak vidíš...