středa 24. března 2010

Fatouche

Libanonský salát který dobyl svět, Senegal nevyjímaje. I když mám dojem, že v originálním receptu chybí sýr.

Přísady:

 

2 - 4 placky pita chleba/libanonského chleba  (v odkazu je recept, ale lze ho normálně koupit ve většině supermarketů)

Hlávkový salát

Salátová okurka

Červená cibule

Červená paprika

Středně velký citron

Čtvrt kila třešňových rajčat

Půl šálku čerstvé petržele, na drobno natrhané

Žlutý ovčí sýr (ne bílá feta nebo Burgos, ale např. Mouton, Gabriel, Kasséri, Ardi-Gasna...)

Sůl, pepř

Olivový olej

 

Hlávkový salát opereme, rozebereme na listy, natrháme na kousky. Okurku oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a ty pak na špalíky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, pokrájíme na tenounká(!) kolečka. Papriku a rajčátka opereme, rozkrájíme. Z citronu vymačkáme šťávu a smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, trochou soli a pepře. Sýr nastrouháme.

 

Pita chleby po obvodu rozkrojíme, takže z každého vzniknou dvě placky. Všechny po obou stranách pokapeme olivovým olejem, osolíme a mírně opepříme. V troubě, předem vyhřáté na 220°C je na aluminiové fólii propečeme. Necháme zchladnout a rozlámeme nebo rozkrájíme na čtverečky.

 

Zeleninu a petržel smícháme v míse. Přelijeme zálivkou a znovu důkladně promícháme. Přidáme kousky pita chleba a nastrouhaný sýr.

 

Podáváme ihned.

 

V instruktážním videu malinko jiná varianta:

1 komentář:

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka