Přísady:
2 - 4 placky pita chleba/libanonského chleba (v odkazu je recept, ale lze ho normálně koupit ve většině supermarketů)
Hlávkový salát
Salátová okurka
Červená cibule
Červená paprika
Středně velký citron
Čtvrt kila třešňových rajčat
Půl šálku čerstvé petržele, na drobno natrhané
Žlutý ovčí sýr (ne bílá feta nebo Burgos, ale např. Mouton, Gabriel, Kasséri, Ardi-Gasna...)
Sůl, pepř
Olivový olej
Hlávkový salát opereme, rozebereme na listy, natrháme na kousky. Okurku oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a ty pak na špalíky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, pokrájíme na tenounká(!) kolečka. Papriku a rajčátka opereme, rozkrájíme. Z citronu vymačkáme šťávu a smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, trochou soli a pepře. Sýr nastrouháme.
Pita chleby po obvodu rozkrojíme, takže z každého vzniknou dvě placky. Všechny po obou stranách pokapeme olivovým olejem, osolíme a mírně opepříme. V troubě, předem vyhřáté na 220°C je na aluminiové fólii propečeme. Necháme zchladnout a rozlámeme nebo rozkrájíme na čtverečky.
Zeleninu a petržel smícháme v míse. Přelijeme zálivkou a znovu důkladně promícháme. Přidáme kousky pita chleba a nastrouhaný sýr.
Podáváme ihned.
V instruktážním videu malinko jiná varianta:
Mňam
OdpovědětVymazat