Mohla bych psát o humrech... ale mě z Choťova štědrovečerního menu nejvíc oslovila blesková pikantní rybí polévka. Tedy hlavně to, že do půl hodiny máte hotovou voňavou dobrotu...
K přípravě je potřeba:
půl kila tresčího filé
půl konzervy okapaných bambusových výhonků
3 lžíce sladké chilli omáčky
3 lžíce světlé sojové omáčky
3 lžíce sušených hub šítake
jedna cibule
půl konzervy okapaného hrášku
1,5 litru zeleninového vývaru
čerstvý libeček
olej
Filé nakrájíme na proužky. Totéž provedeme s cibulí. Houby šíitake dáme do kastrůlku, přelijeme horkou vodou a necháme louhovat do změknutí. Pak nakrájíme i je.
V hrnci rozpálíme olej, přisypeme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme houby, hrášek, bambus a chilli omáčku, promícháme, prohřejeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vlijeme sojovou omáčku a maso.
Necháme bez pokličky vařit na mírném plameni, dokud není ryba uvařená (5 - 15 minut). Hotové porce na talířích ozdobíme libečkem.
(Polévka chutná skvěle, ale do druhého dne ji raději neskladujte - paprika se rozleží a pokrm se stane poživatelným jen pro velmi otrlé jazýčky!)
No jo, vypadá to dobře a voňavě, ale ne na Vánoce:-)
OdpovědětVymazatPaprika? V komponentech ji nikde nevidím!Myslíš tu sladkou chilli omáčku?
Když může být místo kapra humr a pstruh, tak i místo kapří polévky může být tresčí chilli :-) . Ano, tou paprikou myslím to chilli z omáčky - my jsme si zbytek polévky schovali a druhého dne jsme se nad talířem pěkně zapotili. ;)
OdpovědětVymazatJá pálivé ráda, to by mi nevadilo:-). Humr nebo pstruh by mi vadil, přesto, že kapra jím jen jednou ra rok:-) a humry mám mnohem radši:-)
OdpovědětVymazatMimochodem, zrovna jsme se o tom bavily s kamarádkou, jak narazili díky rybě dělané na pánvi, protože museli od stolu po polívce, neb přítel řekl, že přece jim nebude ta ryba stydnout na talíři než snědí polévku, takové starosti se smaženým kaprem člověk nemá:-)