pondělí 7. června 2010

Vylíhly se olihně

Překvapuji sama sebe.

V mrazáku našla jsem kilo olihní... a už nic jiného. Byla jsem líná jít nakupovat. V ledničce paprika červená, ne zelená... A tak byl místo olihní smažených olihňový guláš. Největší úskalí jeho přípravy spočívá v tom, že se musíte udržet a nechat ho vařit dost dlouho, i když tak nádherně voní už od prvních minut! :-)  

 

K přípravě potřebujeme:  

 

Tři čtvrtě kila mražených olihňových kroužků

1 velkou červenou papriku

2 cibule

3 stroužky česneku

400 ml kvalitního rajského protlaku

2 dcl bílého vína (poznámka pro muslimy a abstinenty: alkohol se z během vaření vypaří)

2 dcl vývaru

bazalku

oregano

sladkou papriku

sůl

pepř  

 

 

Kroužky necháme rozmrazit a důkladně osušíme v utěrce. (Neznervózňujeme se zjištěním, že skoro polovina hmotnosti kroužků byla voda.) Cibuli a česnek nakrájíme na tenké proužky a na mírném plameni osmažíme na olivovém oleji. Přidáme olihně, zvýšíme teplotu a smažíme prudčeji asi 7 - 8 minut, dokud olihně nezezlátnou a pokrm nezačně krásně vonět. Přisypeme na proužky pokrájenou a očištěnou papriku, zalijeme vínem a vývarem, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme 40 - 45 minut.

 

Potom přidáme protlak, bazalku, oregano, papriku, sůl a pepř, znovu přiklopíme a za občasného míchání dusíme stejně jako dosud ještě 50 - 60 minut.

 

V této fázi už má guláš tendenci se připalovat - občas zkontrolujeme, zamícháme a je-li třeba, podléváme vodou. Guláš je hotov, když jsou olihňové kroužky měkké.  

 

Tento fantastický pokrm :-) podáváme s rýží nebo s pečivem. 
 

1 komentář:

  1. Dostávám chutě jenom to čtu - já mořské potvory zbožňuju v jakékoli formě :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

Autorka