čtvrtek 24. dubna 2008

Krize sedmého roku a etiketa stolování

Růžová tělíčka krevet tančila na pánvi. Kapky oleje končily svůj let na dlaždicích kolem sporáku (nebudeme přece malicherní) a uprostřed kuchyně dvě slečny hnětly kuličky ze směsi mletého masa, mouky, bylin a koření. 

 

Choť totiž pozval své spolupracovníky na večeři.

"Ty se máš, když Issa tak skvěle vaří," povzdechla si nad talířem se zeleným salátem, krevetami a masovými kuličkami jedna z návštěvnic.

 

"No jo... Ale on nevaří!" mrkla jsem na ni.

 

"Nevaří? Já myslela..."

 

"Já vařím jen pro návštěvy a pro televizi," objasnil chod naší domácnosti obsluhující Choť, sesbíral prázdné talířky a zmizel v kuchyni, aby vzápětí roznesl hlavní chod - kuskus vařený v páře a kuřecí filety plněné směsí třeného česneku, drcené mrkvové natě, másla, Maggi a pepře.

 

Společenská spolustolovnice mi položila otázku:

 

"Co budeš dělat po mateřské?"

 

Žádná pohotová odpověď mě nenapadala. Po mateřské? To je ještě skoro za dva roky. Asi si budu hledat práci... no, co já vím?

 

"Aha, beru zpět... evropská otázka." Slečna byla pár týdnů v Senegalu. No, tak tedy jinak:

 

"A jak jste vlastně s Issou dlouho spolu?"

 

Počítám, počítám... "Šest let? Ne, sedm."

 

"Taky evropská otázka?" úsměv. "Tohle je váš sedmý rok? Sedmý rok je prý kritický. Vnímáte to taky tak?"

 

Co? Kritický?

 

"Já nevím... Nějak nemám čas nad tím přemýšlet. Nevšimla jsem si, zatím."

 

Možná to bude jako tehdy, když jsem si na konci šestinedělí přečetla v chytré knize, že když bylo mému dítku deset dnů, měla jsem prý poporodní krizi.  Při druhém dítěti jsem si umiňovala, že si na ten desátý den dám pozor, abych to zase nepropásla... a znovu jsem ten významný čas promeškala. (Příště, příště si už určitě všimnu!)

 

"Tak to já začnu chodit do posilovny," uzavřel to Choť.

 

Nechápavé pohledy.

 

"No abych si jako rychle našel novou ženu, až mě ta stávající opustí," vysvětlil.

 

Krize sedmého roku začala.  

Až na to, že ten rok, jak jsem si potom znovu - a líp - spočítala, už je osmý. Vypadá to, že jsem to  rizikové období zase prošvihla.

 

A ta návštěva, ta měla štěstí, že nás navštívila v Čechách. Nedávno jsem na internetu našla příručku společenského chování u wolofského (ale i jakéhokoli jiného senegalského) stolu. Většina doporučení mi připomíná pověstné upozornění "nesušte kočku v mikrovlnce", takže aspoň pro pobavení:

 

  • Mísa s jídlem je obvykle umístěna na rohoži nebo kusu látky. Nechoďte po té rohoži kolem mísy v botách.

  • Umyjte si před jídlem ruce (obvykle vám nabídnou misku s vodou).

  • Počkejte s jídlem, až dá hostitel signál.

  • Jezte jen pravou rukou.

  • Jezte jen z místa před sebou, začněte zkraje a pokračujte ke středu mísy. Nesahejte do teritoria jiných lidí!

  • Nehrňte se rovnou k masu, rybě nebo zelenině. Začněte rýží a až při druhém nabrání si vezměte maso ze středu mísy.

  • Neočichávejte jídlo, než ho donesete do úst. Vypadá to, jako byste kontrolovali, není-li zkažené.

  • Jestli je rýže příliš horká, berte ji svrchu a nesahejte hluboko do mísy. Neucukávejte rukou, i když to pálí. Jestli už musíte říct, že jídlo je moc teplé, řekněte "ta kuchařka je žárlivá!".

  • Nechvalte jídlo hned po prvním soustu, protože byste vyvolali dojem, že vás dobrá chuť překvapila. Počkejte s pochvalou, až budete s jídlem skoro u konce.

  • Hostitel nebo hostitelka často rozděluje kousky ryby, masa nebo zeleniny , buď na začátku stolování, nebo v jeho průběhu. Pokud tomu tak není, můžete si posloužit sami ze středu mísy, který je něco jako "společné teritorium". Když nejste u sebe doma a nejste plnoprávný člen rodiny, nemůžete rozdělovat jídlo!

  • Vezměte si jen občas  jeden nebo dva malé kousky ryby, masa nebo zeleniny ze středu, dejte je do svého rýžového teritoria a smíchejte je s rýží. Ujistěte se, že jste odlomili jen kousek masa nebo zeleniny a nevzali si celý kus jen pro sebe.

  • Neberte do ruky další rýži, dokud jste nespolkli předchozí sousto. Vypadalo by to, že toho chcete sníst co nejvíc (víc než ostatní).

  • Kosti dávejte před sebe na rohož, pod okraj mísy - neházejte je zpátky do mísy.

  • Nezírejte na lidi, když jedí.

  • Když kolem vás někdo prochází, zatímco jíte, musíte ho pozvat ("Pojď snídat/obědvat/večeřet!") Pokud pozvaný první výzvu odmítne a vy opravdu chcete, aby se cítil vítán k jídlu, opakujte pozvání ještě jednou.

  • Po jídle vyrovnejte zbylou rýži jemným poposunutím ke středu mísy, aby i pozdější příchozí měl z čeho jíst.

  • Zbylou rýži a omáčku z ruky slízněte dřív, než se omyjete vodou a mýdlem.

  • Vstaňte a odejděte od mísy hned, když jste dojedli. Nezůstávejte na místě a nedívejte se na ostatní, jak jedí.                                                                                                                                         

  • Při odchodu nepřekračujte spolustolovníky ani mísu s jídlem.

  •  

     

    Pape Diouf - Jellel

    14 komentářů:

    1. Chapu to dobre, ze ti ty rady pripadaji tak prirozene, ze je zbytecne je psat?

      Ja jsem vubec nepochopila proc ma by kuhcarka zarliva a proc je spatne rikat, ze je jidlo horke.

      OdpovědětVymazat
    2. Popravdě, ani já nevím, PROČ se nemá říkat, že je jídlo horké... :) Asi není zdvořilé poukazovat na to, že hostitel naservíroval něco, co může hosta spálit, takže upozornění na teplotu jídla = kritika hostitele. Tomu by odpovídala i \"žárlivá kuchařka\" (nepřímé označení) - viz články o wolofštině: nic se neříká přímo, všechno jde přes opisy a naznačování.

      Ad přirozenost: možná to tak při četbě toho všeho najednou nevypadá, ale nevěřím, že v praxi by člověk nadaný i jen špetičkou přirozeného taktu překračoval mísu, ze které všichni jedí, že by kolem ní hamtal v botách, zíral na spolustolovníky, všem všechno sežral a ještě házel ohlodané kosti zpátky do mísy. :))) A znám jen jednoho člověka, který spucnul omáčku sousedovi ;) ( ...p://manzelka.bloguje.cz...global ). :)

      OdpovědětVymazat
    3. máme taky asi za sebou, už \"kroutíme\" desátý rok...
      A ty rady se určitě hodí, co kdyby člověk někdy vycestoval mimo evropské teritorium? Já měl v práci kolegu, který byl služebně někde v Jemenu nebo kde a tam to stolování ještě doplňovali o zábavu krmení souseda koulí rýže. Prý čím větší, tím lepší a vyplivnout ji = smrtelná urážka...

      OdpovědětVymazat
    4. a taky jste si té krize nevšimli? :) Kolega v Jemenu to tedy opravdu neměl jednoduché...

      OdpovědětVymazat
    5. na příhodu s omáčkou souseda je zde: http://manzelka.bloguje.cz...si.php (odkaz z komentáře č. 2 nefunguje)

      OdpovědětVymazat
    6. to jsme si zrovna pořídili třetího a čtvrtého potomka, tak nějak zrovna nebyl čas :-)

      OdpovědětVymazat
    7. Při čtení se mi úplně seběhly sliny. Neděláte někdy nějaké dny \"otevřeného stolu\"? :-)

      OdpovědětVymazat
    8. Boty a mytí rukou je bez diskuse, už kvůli čistotě, ale některé pokyny by mě asi v Senegalu zachránily před společenským znemožněním - třeba vstát hned po jídle (a nečekat na ostatní) a nechválit hned po prvním soustu mi připadá jako opak evropského bontonu :) Něco asi vyplyne logicky ze situace, ale stejně je lepší být připraven :)

      OdpovědětVymazat
    9. Umeko, mytí rukou je pro čistotu spíš symbolické, protože když si v té jedné misce s vodou opláchne ruce deset lidí... mno... ;) . Ano, teoretická průprava neuškodí, i když většinu pokynů lze odpozorovat z praxe (vstávají-li od mísy hned po dojedení všichni, nezůstanu sedět), ale třeba to chválení, ano, tam by určitě bylo možné dopustit se nevědomky urážky hostitele. I když k nám divochům bývají Senegalci shovívaví.

      Allora: ještě jsme nepořádali, ale klidně začnu ;) aspoň bych zase jednou nemusela vařit. Máte to blízko, etiketu už znáš, tak sbal děti a přijď! :-)

      OdpovědětVymazat
    10. Slyšela jsem, že krizové mají být liché roky první, třetí a pak ten sedmý. Vy spokojení jste toho tedy prošvihli víc:) Já se teprve učím s někým žít (poprvé), dva roky vztah, rok a půl společné bydlení a poslední dobou taková první velká krize. Tak nevím jestli se vůbec k tomu lichému roku dopracuji...
      Při popisu těch uvařených dobrot se mi sbíhaly sliny a příručka společenského chování je zajímavá, druhý odstavec druhého komentáře mě rozesmál:)

      OdpovědětVymazat
    11. o krizi sedmého roku nic nevím... zatím jsem ztroskotala už na těch dřívějších:)... stolování je záhadná věc, trvalo mi dva měsíce, než jsem se uvolnila a mohla jíst v poklidu rukama (nakonec mě přesvědčil hlavně fakt, že na některá jídla je to vážně praktičtější)...

      Mimochodem, Manželko, nevíš náhodou (jako osoba vzdělaná v oboru:), jak se do češtiny překládá Code du statut personnel (myslím ten tuniský 1956)?

      OdpovědětVymazat
    12. A co třeba taková jedna dlouhá sedmiletá krize? Člověk, jako tvor adaptabilní, se krizi brzy uspůsobí a pak už mu to ani nepřijde. ;)

      OdpovědětVymazat
    13. Flammerole, bohužel, netuším.

      Nyaare, máš pravdu! Možná tedy, že krize má ve třetím, pátém a sedmém roce naopak stadia útlumu?

      OdpovědětVymazat
    14. coz o to, jist rukama je celkem pohodlny, ale pro me jako pro levaka je jidlo pravou rukou uplny utrpeni ... takze ja bych toho vic jak ostatni urcite nesnedla ...

      OdpovědětVymazat

    Děkuji za čas, který věnujete tomu, abyste zde vyjádřil/a svůj názor, ať už je jakýkoliv. Osobuji si však právo nezveřejňovat obchodní spam, za komentář se pouze vydávající.

    Autorka